Aby se vaření stalo zábavou a ne povinností, je třeba vybrat kvalitní spotřebič, jenž vám tuto pro mnohé nepopulární činnost zpříjemní. Podle oblíbenosti či zařízení kuchyně lze vařit na varné desce nebo plynovém sporáku. Na co se zaměřit při jejich výběru, abyste své investice nelitovali?
Proč se rozhodnout pro indukci?
Co se týká varných desek, rozlišujeme 3 druhy. Těmi jsou sklokeramické, indukční a plynové. Indukční desky oproti sklokeramickým jsou až o 30 % účinnější, proto na nich budete vařit nejen rychleji, ale též šetrněji. Ve srovnání s plynovými deskami nabízejí jednu nespornou výhodu – tou je fakt, že plocha je horká pouze pod nádobou. Tudíž se během vaření nespálíte. Indukční deska perfektně rozpozná nádobu, pod níž má rozehřívat plotýnku. Nádobí určené k indukčnímu vaření je vybaveno magnetickým dnem, čímž se aktivuje indukční deska a začíná hřát. Teplo se tak efektivně využívá pouze v místě styku nádobí s deskou. Tím je dosaženo kýžené úspory času a nákladů.
Chytré funkce nesmí chybět
Indukční varné desky vám toho kromě základních funkcí umí nabídnout mnohem víc. Za zmínku jistě stojí oblíbená funkce Booster nebo JetStart, jež okamžitě maximalizuje výkon varné zóny. Dále je to StayWarm, která udrží teplotu pokrmu, i když už jste dovařili. Velmi praktická je funkce Stop &Go, jež pozastaví a následně opět spustí proces vaření. Hodí se v případě, kdy si potřebujete na chvíli odběhnout.
Vaření a pečení v jednom
Volně stojící sporáky, které kombinují varnou plochu a pečicí troubu, lze pořídit plynové, se sklokeramickou nebo indukční deskou. Kombinovaný sporák, jenž vám nabídne plynový hořák a elektrickou troubu, patří k nejoblíbenějším modelům. Jedná se o skvělou volbu v případě, kdy nemáte možnost volit vestavný spotřebič či sháníte kuchyňský vařič na chatu a chalupu.