Jak vybrat tu nejlepší digestoř pro vaši kuchyň aneb přehled nejčastějších typů

Pokud jste si někdy zařizovali byt nebo novou kuchyň, určitě jste přemýšleli, mimo jiné, nad tím, jak vybrat tu nejlepší digestoř, která vám v kuchyni nejen poslouží, ale bude také jedinečným doplňkem vaší domácnosti. Výběr je opravdu veliký, proto vám přinášíme několik typů, na co se zaměřit.

Jak vybrat tu nejlepší digestoř, aby splnila svou funkci tak, jak očekáváte?

Při výběru je třeba brát v potaz několik aspektů. Důležitá je velikost kuchyně, její styl, místo, kde bude umístěna, ale také to, zda bydlíte v rodinném domě nebo malém bytě.

Aby vás při vaření nerušil hluk

Pokud na první pohled nevíte, jak poznat digestoř s tišším výkonem, zaměřte se na údaj o dB. Ideální by měla mít hlučnost nižší než 60 dB

Funkce jsou jedním z nejdůležitějších prvků výběru

V dnešní době nejsou odsavače par pouze spotřebičem pro čištění vzduchu v kuchyni, ale mají spoustu přídavných funkcí. Základní funkcí je dnes již světlo a také možnost regulace intenzity sání. Některé novější modely mají tuto funkci automatizovanou. Součástí je čidlo, které dokáže samo rozpoznat stupeň zakouření prostoru a nastavit tak správnou sílu sání.

S tím souvisí také funkce booster. Jedná se možnost zapnutí velice rychlého výkonu, který v krátké době dokáže odsát nežádoucí pachy a vyčistit tak vzduch během chvilky.

Sací výkon přesně pro vaši kuchyň

Samozřejmě, čím vyšší sací výkon nabízí, tím je to lepší. Avšak i tady záleží na tom, jak velikou kuchyň máte. V té menší si vystačíte s nižší sacím výkonem 450 m3/hodinu. Ve větších prostorech cca od 15 m2 do 20 m2 by měla mít výkon přibližně o 100 m3/hodinu vyšší a v místnostech od 20 m2 do 30 m2 by se měl pohybovat okolo 770 m3/hodinu.

A jaké jsou tedy typy pro výběr

Při výběru správné digestoře je důležitým kritériem prostor, ve kterém bude umístěna. Podle toho se dělí na několik typu.

1) Komínové – tento typ je ideální pro velké kuchyně s prostorem. Jsou připojené ke komínu, a proto dokáží spolehlivě odsát kouř a páru potrubím ven. Jsou na první pohled viditelné a dokáží doladit kuchyň k dokonalosti. Kromě praktického pomocníka tak plní i designovou funkci. Patří k těm dražším.

2) Ostrůvkové – jak již z názvu vypovídá, jsou ideální do kuchyní s ostrůvkem uprostřed místnosti. Jejich nespornou výhodou je, že se dají umístit kamkoliv do místnosti, jediným požadavkem je návaznost na odvodní potrubí. Jedná se o nejdražší typ.

3) Podvěsné – jsou ideální pro ty, kteří nechtějí, aby byla digestoř na první pohled vidět a byla spíše nenápadným pomocníkem. Umisťují se pod skříňku nad sporákem, kde jsou vidět zcela nepatrně.

4) Vestavné – hodí se především do malých kuchyní, kde není moc prostoru, zároveň jsou ideálním doplňkem do kuchyně pro milovníky vestavných spotřebičů, kde tak doplňují celý koncept kuchyně.

Odtahová nebo recirkulační? Která z nich je tou ideální do vašeho domova? Jedním z hlavních kritérií pro výběr, je typ odsávání kouře a par.

1) Recirkulační – tento typ se vyznačuje zabudovaným filtrem

2) Odtahová – jak už z názvu vypovídá, používá se tam, kde je možné vzduch odsát z místnosti ven. Připojuje se na odsávací komín nebo odtahové potrubí. Nemá v sobě zabudovaný filtr, a proto má tišší chod a neruší vás hlukem. To oceníte zejména v bytech, kde máte kuchyň propojenou s obývacím pokojem. Navzdory tichému provozu je velice výkonná.

3) Kombinovaná – je ideální možností, kde si můžeme sami vybrat, zda chceme vzduch odtahovat ven nebo pouze cirkulovat.

Nyní už nemusíte mít obavy, zda vyberete správný odsavač par. Stačí si stanovit, jakou vlastně chcete a jaká bude ideální pro vaši kuchyň a pak už jen vybrat.

Vybíráte digestoř sami, nebo si necháte vybrat odborníkem? Neváhejte nám do komentářů napsat vaše zkušenosti.

Napsat komentář