Víte, jakou kávu pijete? Nejspíš arabiku, ale co to znamená?

Mnozí lidé začínají každé ráno šálkem dobré kávy. Dodá jim energii, nastartuje je a zároveň je jejich příjemným každodenním rituálem. Pokud mezi pravidelné konzumenty kávy patříte i vy, pravděpodobně pijete arabiku. Víte však, čím se tento druh kávy vyznačuje?

Stačí se podívat do pár eshopů nebo kamenných kaváren zaměřujících se na čerstvé mletí kávy a její prodej – kávy v nabídce budou povětšinou typu arabika. Na rozdíl od druhého typu kávy, robusty, totiž není tolik hořká a poskytuje plnou chuť. Co dalšího byste o ní měli vědět?

Arabika má nižší obsah kofeinu

Každé zrnko arabiky obsahuje asi 1,2 až 1,5 % kofeinu, robusta má 2,2 až 2,7 %. Ačkoliv se spousta lidí žene za vysokým obsahem kofeinu a kávové směsi, jež vám mají dodat energii, jsou tvořené z velké části právě robustou, ve skutečnosti nemusíte arabiku nijak hanit. Káva s větším obsahem kofeinu totiž může vyvolat nervozitu a hyperaktivitu. Arabika toto obvykle nedělá, takže si v klidu užijete svůj šálek.

Má mnohem více chromozomů

Všechny živé organismy mají vlastní DNA a DNA je tvořena chromozomy. U lidí chromozomy určují barvu očí, typ vlasů nebo výšku. Kávová zrna mají obvykle jedenáct párů chromozomů, arabika jich má ale dvojnásobek! To je nejspíš důvod, proč má lepší a jemnější chuť.

Z jedné rostliny lze získat asi půl kila kávy

Trvá celý rok, než rostlina vyprodukuje 0,5 kg až 1 kg kávy. Uvědomte si, kolik rostlin tedy pokrývá vaši běžnou spotřebu. Navíc je nejdříve třeba počkat asi 7 let, než kávovník dozraje a začne dávat plody. Pak bude schopen plodit zhruba čtvrt století. Velkou výhodou je, že arabika nemá samčí a samičí rostliny. Pro opylení postačí pyl ze stejné rostliny. Díky tomu si předává stále stejné geny a zachovává si konzistentní kvalitu po celé generace.

Máte chuť na šálek opravdu lahodné arabiky? Nabídne vám ji eshop Káva Monro. Má největší výběr arabik, vozí je z více než 30 zemí a více než 50 plantáží.

Napsat komentář